top of page

Scenografie Before/After

Naar Vorher/Nachher van Roland Schimmelpfennig


Vorher/Nachher zoomt in op het alledaagse, het onvoorspelbare, geluk en ongeluk. Een netwerk van relaties die in elkaar verweven zijn en los van elkaar staan. Mensen ervaren hun lot en hebben duidelijk niet altijd de controle. Terwijl je van de ene situatie in de andere glijdt word je gevangen. Van de ene kamer naar de andere – van het ene leven naar het andere. De onderwerpen zijn gegrepen uit het dagelijks leven maar met een toevoeging van buitengewone elementen.


Breakdown

 

Concept


Ik huur een stuk grond in Oosterwold, Almere. Een oppervlak van 3000 m2.


Oosterwold is een woongebied in ontwikkeling. Het decor is een bouwput met bestaande elementen van de bouw en eigen ontworpen elementen. De bestaande elementen zijn rioolbuizen, prefab elementen, kabelhaspels, betonblokken en een bouwkraan. Dit kan na de voorstelling weer gebruikt worden voor woningbouw.


Het stuk speelt in de maanden mei, juni, juli en augustus.


Iedere avond van 20:00 uur tot 22:00 uur.


Op de parkeerplaats staan publieksbegeleiders (in werkkleding van bouwvakkers) voor je klaar die je ontvangen, uitleggen hoe het in zijn werk gaat en je ticket scannen. Via het wandelpad met een lengte van 60 meter kom je aan bij de voorstelling. De acteurs zijn al begonnen en blijven op vaste plekken in het decor. Als publiek mag je vrij rondlopen. Je bepaalt zelf waar je gaat kijken. Overal gebeurt iets. Er wordt gespeeld met een vierde wand. Het stuk speelt in de avond waardoor er veel mogelijkheden zijn met licht en projecties. Je kan iets te drinken bestellen bij de schaftkeet. Als je naar de wc moet kan je gebruik maken van de dixi toiletten. Na twee uur verlaat je als toeschouwer deze plek, terug naar de parkeerplaats. De acteurs spelen door. Er is geen begin en einde.


 

Onderzoek op locatie in Almere
 

Maquette 1:25


 

Vlekkenplan


 

Kostuumontwerp

Foto: Jos Kuklewski

Van links naar rechts:

Suzanne, De vrouw, De vrouw van rond de dertig, De vrouw van over de zeventig,

De twee onderhoudsmonteurs (identiek), De man onder de gloeilamp


bottom of page